Image
Zwaanshoek nieuws

GET INTO THE POLDER

14-06-2018Als onderdeel van het festival WeMakeThe.City dat van 20 - 24 juni 2018 plaatsvindt in Amsterdam, organiseert het Podium voor Architectuur in samenwerking met de Gemeente Haarlemmermeer een expeditie naar Rijsenhout.

 

GET INTO THE POLDER
Verborgen kansen op een voormalig kassenbouwgebied in het MRA landschap.

vrijdag 22 juni 2018, 13.30 - 17.30 uur

Als onderdeel van het festival WeMakeThe.City dat van 20 - 24 juni 2018 plaatsvindt in Amsterdam, organiseert het Podium voor Architectuur in samenwerking met de Gemeente Haarlemmermeer een expeditie naar Rijsenhout. 


Als we het hebben over verstedelijkingsvraagstukken in de Metropoolregio hebben we het niet alleen over hoogstedelijke binnenstadproblematiek maar ook over landschappelijk gelegen kleine kernen. De MRA herbergt onontdekte landschappen en dorpen die wachten op innovatieve bedrijvigheid, impulsen voor verblijf, recreatie en kleinschalig wonen.

Onder de rook van Schiphol ligt Rijsenhout, een voormalig kassenbouwgebied dat al een decennium lang beheerst wordt door de Rijksreservering van de parallelle Kaagbaan. Er mag niet worden bijgebouwd, het lukt niet de verouderde kassen op te schalen en het dorpscentrum mag niet vernieuwd worden. Het dorp is een onontdekte parel aan de Westeinderplas centraal in de MRA, een kanshebber voor innovatie en experiment met wonen, werken, recreëren, bedrijvigheid en voedselproductie. 
 

PROGRAMMA

Introductie
Een rafelige werklocatie vormt het decor van de sessie, met een opening vanuit MRA perspectief en kansen voor de luchthavenregio door Joost van Faassen, auteur ‘De adaptieve luchthaven’.

Fietstour
Vanuit een introductie op Rijsenhout door lokaal entrepreneur Paul Bos, volgt een fietstocht langs de kansrijke ingrediënten en locaties, de oevers van de Westeinderplas met de seringeneilanden en Ringvaart, fort Aalsmeerderbrug, gebieden met doorbramen overwoekerde kassen en ponystallen. 

Plenair programma
Een inspiratiepitch over circulair landschap door Freek Loos (Atelier Loos van Vliet) vormt de aftrap naar een actieve sessie o.l.v. Tertium. Positieve Dilemma’s zetten de toon naar kennisuitwisseling over de MRA opgaven: de luchthavenregio als aanjager van innovatie.

Afsluiting
Uiteraard een borrel tot slot om de verwondering te delen.

WANNEER?

Vrijdag 22 juni 2018
Start:13.30 uur
Einde: 17.30 uur

Vertrek bus vanuit Pakhuis de Zwijger: 12.45 uur

De bus maakt een tussenstop bij Station Hoofddorp en vertrekt daar om 13.15 uur
TICKETS
Deelname is gratis, meld je aan via WeMakethe.City

WAAR?
Grote Poellaan 9, Rijsenhout