Image
Zwaanshoek nieuws

Help Wies en de voetballende kinderen in Malawi!

29-10-2019Help de voetballende kinderen in Malawi!

Breng de kinderen in Bangwe Malawi plezier met het sponsoren van voetbalspullen!

Klik hier voor de donatiepagina

1. Inleiding: Banwe Community Sports Development

Zeven jaar geleden was ik voor het eerst in Malawi en kwam ik per toeval Abau tegen. Abau organiseert voetbaltrainingen en wedstrijden voor jongens van 8 tot 15 jaar in Bangwe, een township van de een na grootste stad in Malawi: Blantyre. Abau doet dit geheel vrijwillig en doet zijn uiterste best om voor voetbal benodigdheden te zorgen. Dit is echter altijd een grote uitdaging omdat Malawi tot een van de armste landen behoort en daarom het geld wat er wel is naar voedsel en water gaat.

Ruben (met wie ik in 2012 in Malawi was) en ik hebben toentertijd Abau geholpen met het geven van trainingen en het organiseren van toernooien. Maar ook om de voetbalschool genaamd Bangwe Community Sports Development (BCSD) officieel te laten registreren als een non-profit organisatie om hulp te kunnen krijgen van andere Malawinese organisaties, zoals de Football Assocation of Malawi (FAM). Daarnaast hadden we een grote sponsoractie gehouden in Nederland vanuit Malawi om voetbalspullen te kopen voor de kinderen in Bangwe. Dit was zo’n groot succes dat we uiteindelijk een toernooi konden organiseren voor 1500 kinderen waarbij o.a. elk team twee ballen kreeg en de winnende teams een heel set tenues. Het was prachtig om te zien dat na dit toernooi je elke windrichting een uur kon lopen en je kinderen zag voetballen met de ballen van het toernooi. Dit is normaliter niet het geval omdat er niet genoeg geld voor ballen is en de kinderen dus alleen kunnen voetballen op trainingen en toernooien als Abau genoeg geld kan vinden om aan een bal te komen.

Het mogelijk maken om de kinderen te laten voetballen brengt de kinderen vooral plezier en daarmee de nodige afleiding van zorgen. Ook doet teamsport de sociale vaardigheden van kinderen ontwikkelen ,zoals het leren samenspelen en leren verliezen. Daarnaast stimuleren wij de kinderen die op onze voetbalschool zitten om naar school te gaan. Wanneer we merken dat kinderen niet naar school zijn gegaan wordt er eerst uitgezocht waarom en als de reden is dat de ouder(s) het schoolgeld niet kunnen betalen of het schooluniform dan kijken wij of we wat kunnen bijdragen.

2. Altijd contact gehouden

De afgelopen zeven jaar hebben Ruben en ik wekelijks contact gehad met Abau en wij kregen elke keer te horen dat er steeds meer kinderen op de voetbalschool kwamen. Het is prachtig om hier weer te zijn en om bijvoorbeeld te zien dat de kleine goaltjes die we in 2012 van de sponsoractie door een lokale smit hebben laten maken nog volop gebruikt worden. Helaas hebben ballen en voetbalschoenen een kortere levensduur.

3. Help mee!

Vanwege het gebrek aan voetbalspullen en het grote succes van de sponsoractie in 2012 zou ik jullie willen vragen om een donatie voor onze voetbalschool, waarbij elke euro direct naar de kinderen in Bangwe gaat. Voor 10 euro (=8.000 Malawian Kwacha) kunnen we al een goed paar tweedehands voetbalschoenen kopen op de lokale markt. Hierdoor lopen de kinderen minder blessures op dan wanneer ze op blote voeten op zanderige met stenen bezaaide velden voetballen en hebben ze ook minder last van de hitte onder hun voeten. Voor een donatie van 20 euro kunnen we een bal kopen van goede kwaliteit die lang mee gaat. Daarnaast zijn gekleurde trainingshesjes en pionnen hard nodig voor het geven van trainingen.

Mijn oude voetbalclub BSM heeft al een prachtige donatie gedaan van 47 shirts (drie gehele teams), drie grote tassen voor de shirts en vier ballen. Het is erg mooi om de kinderen hier in het groen van BSM te zien voetballen, bedankt BSM! De club van Ruben (DSS) heeft ook nog eens 40 shirts gedoneerd, bedankt! Naast shirts hebben we echter ook nog broekjes en voetbalsokken nodig. Ook zijn we aan het kijken om een klein stuk grond naast het grote veld (zie foto) te egaliseren en het tot een extra voetbalveld te laten maken om meer ruimte te creeren voor het toenemende aantal voetballende kinderen. En er kan nog veel meer mogelijk worden met jullie donaties!

Samengevat: elke bijdrage is welkom, hard nodig en zal voor veel plezier zorgen voor de kinderen in Bangwe Klik hier om te doneren.